Volle kracht vooruit, de speerpunten uit de begroting 2022
- Klimaatadaptatie | we willen dat de maatregelen in het kader van klimaatadaptatie, waaronder het Deltaplan Maas, de Lob van Gennep, wateroverlast bij extreme regenval en hittestress, snel helder worden en passend binnen onze ambities hun beslag krijgen.
- Aanpak problematische verkeersknelpunten | we willen dat de gemeente verkeersveiliger wordt door de aanpak van problematische verkeersknelpunten op het gemeentelijk grondgebied.
- Duurzaam toerisme | vanuit het oogpunt van duurzaam toerisme willen we onder andere voor fietsers en wandelaars interessant zijn.
- Verbetering parkeermogelijkheden in de kern | we willen dat het winkelhart van Gennep bruist en zowel door de week als in de weekends een trekpleister vormt voor inwoners en bezoekers. Het kritisch en creatief kijken naar het parkeren in de kern maakt daarvan onderdeel uit.
Samenvatting op realisatie
In 2022 zijn in de openbare ruimte veel projecten voorbereid en uitgevoerd die bijdragen aan het aangenaam wonen, werken en recreëren in de gemeente Gennep.
We hebben het Wegenbeheerplan gereed gemaakt voor besluitvorming begin 2023. Op diverse plekken hebben we onderhoud gepleegd aan onze asfaltwegen. En ook op het gebied van duurzaamheid zijn stappen gezet. Zo hebben we in diverse projecten ledverlichting toegepast, kansen benut om meer groen aan te brengen (o.a. via Steenbreek) en het regenwater te scheiden van het vuilwater. Met deze maatregelen dragen we bij aan klimaatadaptatie. En dat is nodig, want 2022 was wederom een zeer warm en droog jaar.
Het afgelopen jaar hebben we verder gewerkt aan De Haven Heijen en de Verbindingsweg. Van beide projecten verwachten we dat het beroep bij de Raad van State in 2023 dient.
Er zijn diverse plannen gemaakt voor toekomstige woningbouwuitbreidingen, herinrichting openbare ruimte en het oplossen van verkeersknelpunten, zoals de Karrevenseweg en het Spoorwegje . Mede op basis van een in 2022 uitgevoerde parkeerdrukmeting is in het najaar opdracht gegeven om nieuw parkeerbeleid op te stellen en de parkeernormen te herijken.
We hebben uitvoering gegeven aan het vastgestelde Groenbeleidsplan: natuur en landschap zijn en blijven belangrijke waarden en troeven voor toerisme en recreatie in onze gemeente. We nemen samen met onze buurgemeenten deel aan het project Herstel Maasheggenlandschap dat gefinancierd wordt vanuit de Regionale Investeringsagenda. De Natuurwaardenkaart werd geactualiseerd en het 20.000 bomenplan werd voortvarend voortgezet, o.a. met de Bomenbonnenactie. Vanuit het Fonds Kwaliteitsverbetering Buitengebied werden weer diverse projecten gehonoreerd en afgerond. Biodiversiteit speelt bij al deze ontwikkelingen een belangrijke rol.