Taakvelden

8.1 Ruimtelijke ordening

Taakveld 8.1 Ruimtelijke ordening

Portefeuillehouder:         P. Stevens
Beïnvloedbaarheid:         II. Overwegend financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat wilden we bereiken?

  • In elk van de kernen van de gemeente Gennep kan voldoende passende (en duurzame) woningbouw worden gerealiseerd.
  • We zijn een aantrekkelijke (woon)gemeente voor degenen die hier al wonen en voor degenen die zich op nieuwvestiging of hervestiging oriënteren.
  • We versterken de (ruimtelijke) kernkwaliteiten van Gennep.

Wat zouden we er voor doen?

  • In 2022 wordt het project dorpshart Ven-Zelderheide (verder) uitgevoerd. Onderdeel van dit plan is o.a. de omvorming van de Antoniuskerk tot een multifunctionele maatschappelijke accommodatie (MFA). Verder wordt in 2022 ook uitvoering gegeven aan aanpassing/verbouwing van gemeenschapshuis d'n Toomp. Hierbij sluiten we aan op de door onze inwoners(-organisaties) opgestelde en uitgewerkte plannen voor verbetering en vernieuwing van de maatschappelijke accommodaties.
  • We faciliteren de projectgroepen die zich bezig houden met de uitvoering van de acties uit de Centrumvisie. Doel hierbij is het levendig houden van het centrum.
  • We faciliteren ondernemers in het buitengebied waar nodig en waar wenselijk om met maatwerk tot bedrijfstransformatie te komen. In casu zijn we bezig met het faciliteren van nertsenhouders in hun ontwikkeling naar een nieuwe functie. Dit in samenspraak met ons Bedrijvenloket+ en in  overeenstemming met de ambities van de gemeente.
  • Vanuit de Centrumvisie faciliteren we transformaties in het centrum en met name in de Spoorstraat. Vanuit de Bedrijventerreinenvisie denken we graag mee bij ruimtelijke vraagstukken op bedrijventerreinen.
  • We gaan aan de slag met de actualisatie van het landschapsontwikkelingsplan uit 2009. Hierop wordt ingegaan in taakveld 5.7-2.
  • We gaan het Erfgoedbeleid gemeente Gennep 2010 actualiseren. Hierop wordt ingegaan in taakveld 5.5.
  • Wij gaan het welstandsbeleid actualiseren. Hierop wordt ingegaan in taakveld 8.3-3.
  • Wij faciliteren de volgende ontwikkelingen met een interne projectleider:
    • Steenfabriek . De voormalige steenfabriek in Milsbeek zal worden herontwikkeld ten behoeve van woningbouw. In het plangebied is voorzien in 20 grondgebonden woningen met bijbehorende infrastructuur alsmede de mogelijkheid om in de voormalige kantine/werkplaats onder meer horeca en een expositieruimte te realiseren. Naar verwachting zal het bestemmingsplan in 2022 worden vastgesteld.
    • Haven Heijen . Naar verwachting worden vanaf 2022 door initiatiefnemers voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de uitbreiding van Haven Heijen.
    • RvR Goorseweg . Voor de ontwikkeling Ruimte voor Ruimte Goorseweg geldt dat alle 41 woningen/kavels in het plangebied inmiddels zijn verkocht.  Naar verwachting zullen de woningen vanaf het 2e kwartaal van 2022 worden opgeleverd. In 2022 zal het college besluiten over het toepassen van een, in het bestemmingsplan opgenomen, wijzigingsbevoegdheid om nog 30 woningen te ontwikkelen binnen het plangebied.
    • De Heikant . De doorstart van De Heikant begint waarschijnlijk in 2022 en voorziet in een plan met 150 marktwoningen; 100 zorgplekken voor Dichterbij en 4 woonwagenstandplaatsen.
    • Verbindingsweg. Naar verwachting worden vanaf 2022 voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de verbindingsweg van Koningsven - De Diepen naar Milsbeek.
    • Gemeentelijke grondexploitaties zoals genoemd in taakveld 8.2.
  • We werken mee aan ruimtelijke initiatieven door de in 2019 vastgestelde Omgevingsvisie 'Samen maken we Gennep' als grondslag en inspiratiedocument te hanteren op grond waarvan de kernkwaliteiten van Gennep worden versterkt. Om initiatiefnemers beter en sneller te faciliteren is in 2020 ook de ‘Dialoog ruimtelijke initiatieven’ ingesteld ter vervanging van de werkwijze met de Regiekamer. Sinds 2021 behandelen we initiatieven op deze wijze. Sindsdien werken wij ook verder aan het gemeentelijk participatiebeleid. Dit is een van de vereisten van de Omgevingswet.
  • De Omgevingswet treedt op 1 juli 2022 in werking. We gaan de organisatie verder voorbereiden op de inwerkingtreding door het implementeren van het proces nieuwe initiatieven in de organisatie, de uitwerking van de aansluiting op het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) en de nodige trajecten die vereist zijn conform de lijst minimale vereisten van de VNG. Daarnaast gaan we de ervaringen uit de pilot omgevingsplan benutten als input voor het opstellen van het omgevingsplan voor het totale grondgebied van de gemeente.
  • We blijven met de 8 Noord-Limburgse gemeenten en de provincie Limburg samenwerken binnen het ruimtelijk domein. Thema´s die daarbij aan de orde komen zijn wonen, werklocaties, detailhandel, land- en tuinbouw, vrijetijdseconomie en energie, ruimtelijke kwaliteit, water, mobiliteit, implementatie Omgevingswet en de provinciale omgevingsvisie en nationale omgevingsvisie.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • De gemeente heeft het kerkgebouw in Ven-Zelderheide gekocht ten behoeve van de ontwikkeling tot een multifunctionele accommodatie (MFA). De gemeente heeft hiervoor subsidie ontvangen van de provincie, mede door het versnellen van een aantal woningbouwprojecten. Ten aanzien van de verbouwing van MFA Heijen (o.a. d'n Toomp) is het ontwerp hiervan definitief en deze zal in 2023 worden gerealiseerd.
  • Ten aanzien van acties uit de Centrumvisie is de werkgroep Keurmerk Veilig Winkelgebied gestart. BIZ Centrum Gennep is kartrekker. Er heeft een schouwronde plaatsgevonden en er is een enquête uitgezet in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen Centrum van Gennep. Naar aanleiding hiervan is een maatregelenmatrix opgesteld en is de werkgroep bezig met de uitvoering. In het eerste kwartaal van 2023 vindt de certificering plaats.
  • We hebben transformaties van de nertsenhouders gefaciliteerd. Ook zijn er nog andere transformatieopgaven in het buitengebied die ervoor moeten zorgen dat de leefbaarheid in het buitengebied op voldoende niveau blijft. De gemeentes in Noord-Limburg zijn op zoek naar een aanpak om ontwikkelingen in het buitengebied op een zo goed mogelijke manier aan te pakken. Hiervoor is het project “maatwerkversneller” opgestart. Aan hand van een gerichte communicatie aanpak en diverse casussen worden initiatiefnemers, gemeentes en andere stakeholders geïnspireerd om samen de uitdaging aan te gaan.
  • In het centrum van Gennep is een vergunning verleend voor de transformatie van de voormalige Rabobank naar een commerciële plint met bovenliggende appartementen. De uitvoering is inmiddels gestart. Ook is de herontwikkeling van de voormalige 'Supertex' aan de Brugstraat gestart. Daarnaast zijn ook het voormalige Blokkerpand en de winkelpassage 'Clarenshof' in ontwikkeling.
  • Vanuit de Bedrijventerreinenvisie hebben we samen met Parkmanagement, ondernemers en vastgoedeigenaren de aanbesteding voorbereid en gehouden voor de opmaak van het Beeldkwaliteitsplan Bedrijventerreinen. Dit wordt nu in samenwerking met een deskundig adviesbureau opgesteld. Naar verwachting wordt het beeldkwaliteitsplan in het tweede kwartaal van 2023 aan de raad aangeboden ter vaststelling.
  • De actualisatie van het landschapsontwikkelingsplan is bij amendement uitgesteld en zal worden opgepakt bij het opstellen van het gemeentebrede omgevingsplan. De eerste wijziging van het (tijdelijk) omgevingsplan zal binnen twee maanden na inwerkingtreding van de Omgevingswet ter inzage worden gelegd. Het proces tot een uiteindelijk gemeentebreed Omgevingsplan loopt door tot 2030.
  • Eind 2022 is een start gemaakt met de actualisatie van het erfgoedbeleid. De uitvoering hiervan zal doorlopen in 2023/2024.
  • Steenfabriek . Het bestemmingsplan is op 19 september 2022 vastgesteld door de gemeenteraad.
  • Haven Heijen: In het kader van de uitbreiding van haven Heijen vindt in 2023 de voorbereiding van de hoorzitting bij de Raad van State plaats. Daarnaast wordt het proces rondom de alternatieve ontsluiting voortgezet waarover in 2022 gesprekken met onder andere omwonenden, initiatiefnemers en andere stakeholders zijn gevoerd.
  • RvR Goorseweg . Alle woningen van fase 1 zijn opgeleverd. Het wijzigingsplan voor de 30 nieuwe woningen van fase 2 is vastgesteld op 5 april 2022. Het plan is inmiddels onherroepelijk.
  • Verbindingsweg . Het bestemmingsplan voor de verbindingsweg is vastgesteld. Er loopt nog wel een beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
  • Heikant . De overeenkomst tussen de gemeente, de ontwikkelende partij en Dichterbij zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 worden gesloten. Hierna kan het project verder richting uitvoering.
  • Met de Omgevingsvisie als uitgangspunt werken wij al ruim een jaar volgens de 'dialoog ruimtelijke initiatieven'. In het kader van participatie heeft de gemeenteraad begin 2022 categorieën van gevallen van verplichte participatie vastgesteld. Ten aanzien van participatie in het algemeen geldt dat initiatiefnemers nog weinig ervaring hiermee hebben, dat dit met wisselend succes wordt opgepakt en wij nog zoekende zijn naar onze rol hierin. Naar aanleiding van onze ervaringen uit lopende projecten, zal het participatiebeleid in 2023 nader worden uitgewerkt.
  • Kijkend naar het belang voor de gemeente Gennep ligt de focus van de regionale ruimtelijke samenwerking vooral op afstemming, het leren van elkaar, het invulling geven aan de regionale bestuursafspraken en het krachtig samen optrekken richting provincie en Rijk. Afgelopen jaar is dat onder meer tot uiting gekomen in de stikstofproblematiek, de implementatie Omgevingswet, de pilot ontwerpend onderzoek, de Provinciale omgevingsvisie en de regionale afstemming over diverse ruimtelijke initiatieven.
Deze pagina is gebouwd op 06/08/2023 14:37:15 met de export van 06/08/2023 14:14:33