Taakveld 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie Portefeuillehouder: F. Pubben |
---|
Wat wilden we bereiken?
- Een zodanige sociale structuur, dat de samenleving het individu ondersteunt en dat zelfredzaamheid en participatiebereidheid zijn toegenomen.
- Meer regie en verantwoordelijkheid bij inwoners voor versterken en instandhouden van de kwaliteit van de leefomgeving.
Wat zouden we er voor doen?
- Aan de hand van het nieuwe OMO uitvoeringsprogramma verdiepen we de inwoner- participatie via wijk- en dorpsraden, wijk- en dorpsondersteuners. We gaan onderzoeken hoe we door een vertelmonitor meer kunnen gaan inspelen op de wensen en beleving van inwoners.
- In 2022 wordt het project dorpshart Ven-Zelderheide (verder) uitgevoerd. Onderdeel van dit plan is o.a. de omvorming van de Antoniuskerk tot een multifunctionele maatschappelijke accommodatie (MFA). Wij geven uitvoering aan de verbouwing van de multifunctionele accommodatie in Heijen (d’n Toomp) en spelen in op de ontwikkelingen in Ottersum om daar een nieuwe multifunctionele accommodatie te realiseren. Hierbij sluiten we aan op de door onze inwoners(-organisaties) opgestelde en uitgewerkte plannen voor verbetering en vernieuwing van de maatschappelijke accommodaties.
- In 2022 wordt uitvoering gegeven aan het meerjarenplan dorps- en wijkondersteuners 2022-2025. We ondersteunen daarbij de doorontwikkeling van hun taken en werkzaamheden vanuit het OMO uitvoeringsprogramma.
- Er zijn nu twee wijkraden in de kern Gennep, namelijk de wijkraad Gennep-West en de wijkraad Gennep-Zuid. Wij willen ook in andere wijken van Gennep, samen met het opbouwwerk, inwoners stimuleren en ondersteunen om initiatief te nemen om een nieuwe wijknetwerkorganisatie of inwonersplatform op te richten.
- We geven vorm aan verdere uitbreiding van de wijkdagvoorzieningen (zoals huiskamers, maar ook nieuwe vormen) in de dorpen en wijken. Wij willen daarbij ook onderzoeken hoe een algemene voorziening voor complexere doelgroepen kan worden gerealiseerd.
- We zetten in op een verdere ontwikkeling van een integraal wijkteam op basis van de positieve ervaringen bij het Ideeënhuis Gennep-Zuid. We starten daarom met een pilot wijkteam Gennep-Zuid.
- We willen meer ruimte geven aan inwoners(-organisaties) en inwonersinitiatieven en maken de Right to Challenge-methodiek beter bekend.
- We gaan de regie op het vrijwilligersbeleid verstevigen zoals is opgenomen in het OMO uitvoeringsprogramma.
- Met ingang van januari 2022 zal de Wet Inburgering ingaan en uitgevoerd worden.
Wat hebben we gerealiseerd?
- We hebben een nieuw cliëntervaringssysteem ontwikkeld en in gebruik genomen, zodat we kunnen bijsturen op actuele ontwikkelingen. We oriënteren ons op de meerwaarde van de vertelmonitor in relatie tot het nieuwe cliëntervaringssysteem.
- De Antoniuskerk in Ven-Zelderheide is inmiddels aangekocht. Er zijn gesprekken gevoerd over de verbouwing en exploitatie van de in de kerk te realiseren multifunctioneel centrum (MFC). Als gevolg van wijzigingen in projectleiderschap en gestegen bouwkosten is er in 2022 nog geen start gemaakt met de verbouwing. De verbouwing van de multifunctionele accommodatie (MFA) Heijen is dit jaar gestart en wordt in 2023 afgerond. Met DAG en Groots Ottersum zijn en worden er gesprekken gevoerd over de ontwikkeling van een MFA. Dit heeft in 2022 nog niet geleid tot concrete plannen.
- Er is intensief overleg geweest met diverse partijen over de ontwikkeling van de rol, functie en positie van de dorpsondersteuners en wijkverbinders conform het meerjarenplan 2022-2026. Dorpslab heeft medio 2022 aangegeven per 1 januari 2023 te stoppen met het werkgeverschap van de drie bij hen ondergebrachte dorpsondersteuners en wijkverbinders. De rol van werkgever is per 1 januari 2023 op verzoek van de betrokken dorps- en wijkraden overgenomen door Synthese. Dorps- en wijkraden blijven opdrachtgever.
De lokale sociale basis (het voorliggend veld) is verstevigd t.o.v. 2021. Per 1 januari 2022 is het Algemeen Maatschappelijk Werk losgekoppeld van Team Toegang en is daarmee vrij toegankelijk geworden voor de inwoners. In het kader van versterking leefbaarheid werden nieuwe afspraken gemaakt met Synthese. Hiermee is de koppeling met de doelen uit het OMO-beleid nadrukkelijker gemaakt.
- In samenwerking met het opbouwwerk is actief gewerkt aan bewonersparticipatie in de Vogelbuurt (Gennep-Oost) met als doel te komen tot een wijkraad. Verwachting is dat er in 2023 een wijkraad gerealiseerd zal zijn.
- De exploitatie van buurthuis Van Ons is in april overgenomen door een nieuw bestuur bestaande uit inwoners van Gennep-Zuid. Doelstelling is om het buurthuis weer het hart van de wijk te maken door het organiseren van (ontmoeting-s)activiteiten, de inzet van vrijwilligers en de versterking van de huiskamerfunctie.
- De pilot Integrale wijkaanpak Gennep-Zuid is gestart met financiële middelen uit de Regionale investeringsagenda. De pilot is gericht op een lerend netwerk in Gennep-Zuid.
- Het uitdaagrecht (Right to challenge) is permanent onder de aandacht. Tijdens de open dag van de gemeente is hier uitgebreid bij stil gestaan. De overname van buurthuis Van Ons door inwoners van Gennep-Zuid is een goed voorbeeld van een inwonersinitiatief dat door de gemeente ondersteund wordt. In het uitdaagrecht zijn we met de dorpsraad van Ven-Zelderheide in gesprek over het onderhoud van de Dorpsgaard.
- Via de KonnectKever en ontmoetingen in het kader van OMO en Positieve gezondheid hebben we de positie van de vrijwilligersvacaturebank verder verstevigd. In de opvang voor Oekraïense vluchtelingen hebben vrijwilligers een centrale rol gekregen.
- De Wet inburgering 2021 is op 1 januari 2022 in werking getreden. Hieraan wordt uitvoering gegeven.