Taakveld 3.4 Toeristische en recreatieve voorzieningen Portefeuillehouder: J. van Hulsteijn |
---|
Wat wilden we bereiken?
- De unieke landschappelijke kwaliteiten van Gennep komen krachtiger tot uitdrukking.
- Het Genneper Huys is beter herkenbaar en beleefbaar.
- Het onderscheidend vermogen van Gennep zorgt voor meer bezoekers.
- We hebben samen met de ondernemers een nieuwe en eigentijdse vorm opgezet voor het vermarkten van onze gemeente en haar kwaliteiten, inwoners en ondernemers zijn onze ambassadeurs.
- In 2025 zijn de vrijetijdsbestedingen in de regio gegroeid naar 1 miljard euro.
Wat zouden we er voor doen?
- Het voorstel voor het vervolg van het programma vrije tijdseconomie voor 2023 e.v. wordt voorgelegd aan de raad. De evaluatie van het huidige Routeboek Versterking Vrijetijdseconomie, die samen met de ondernemers, verenigingen en stichtingen plaatsvindt, geeft de input voor de doorkijk van het programma vrije tijdseconomie op langere termijn.
- We zijn aan de slag met het beleefbaar maken van het Genneper Huys, waarbij de consolidatie en restauratie van de ruïne de 1e stap is. Verder is het projectplan in uitvoering en worden de 1e contouren van de uitwerkingen zichtbaar. We trekken hierin samen op met Staatsbosbeheer, de RCE en de lokale gemeenschap.
- We zijn bezig met de voorbereidingen voor de aanleg van een fietspad bij de Zelderse Driessen, om indien mogelijk een fietsverbinding langs de Niers te maken richting Goch.
- Samen met de regiogemeenten voeren we het Actieprogramma Vrijetijdseconomie 2018-2025 uit. De gemeente Gennep vervult hierbij de voortrekkersrol. Daarbij haken we aan op de gelden die vrijkomen vanuit de Regionale Investeringsagenda. Onder andere het Platform Agrotoerisme, voor ondernemers uit de agrotoeristische sector, het verlengen van de inzet van de vitaliteitsmanager voor campings en parken en het regionaal beleefbaar maken van de keramiekindustrie zijn projecten voortkomend hieruit.
- We moedigen ondernemers aan om met nieuwe, onderscheidende initiatieven op het gebied van verblijfsrecreatie en dagrecreatie te komen. De gemeente ondersteunt en faciliteert hierbij.
- We bouwen samen met de lokale ondernemers de website VisitGennep uit tot het lokale informatieplatform voor inwoners en toeristen op het gebied van bezienswaardigheden, horeca, winkels en evenementen.
- We blijven participeren in de verschillende hoogwater veiligheidsgremia om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke maatregelen geen nadelig effect hebben op de ruimtelijke kwaliteit, maar juist vanuit toeristisch en recreatief perspectief meerwaarde bieden. Het Maasdal wordt in het kader van hoogwaterveiligheid de komende decennia anders ingericht, waarbij versterking van de vrijetijdseconomie een belangrijke plaats krijgt.
- We ondersteunen de werkgroep Het Verhaal van Gennep, voortkomend uit de Centrumvisie om het historische centrum van Gennep toeristisch aantrekkelijk te houden door middel van het leggen van verbindingen tussen lokale ondernemers en toeristische initiatieven. De website VisitGennep wordt gebruikt als het platform en communicatiemiddel om uitingen naar buiten toe te delen.
- We blijven Wielergemeente en ondersteunen projecten en initiatieven die daaruit voortkomen. Daarnaast evalueren we deze inspanningen om te bezien op welke manier we daar in de toekomst mee verder willen gaan.
- We werken samen met onze buur- en regiogemeenten, onder andere binnen de gremia van Dynamic Borders en de Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar. Daarbij zetten we vanuit de Regiovisie BGMM gezamenlijk in op uitvoering van het plan herstel Maasheggen en geven vorm aan het uitvoeringsplan om te komen tot de N271 als etalage van de regio (Regiodeal/Investeringsagenda).
- We zetten verder in op de versterking van onze duurzame fiets- en wandelinfrastructuur en blijven het netwerk verbeteren waar mogelijk en waar nodig.
Wat hebben we gerealiseerd?
- De interne evaluatie en de evaluatie met de raad over het programma Versterking Vrijetijdseconomie heeft plaatsgevonden. Vervolgens is invulling gegeven aan een vervolg van het programma, waarbij projecten met raakvlakken met natuur en landschap en het aantrekkelijker maken van onze toeristische infrastructuur een plek hebben gekregen.
- Het project van het beleefbaar maken van het Genneper Huys gaat verder richting uitvoering. Als gemeente staan we aan de lat voor het beleefbaar maken, waar de consolidatie- en restauratieopgave opgepakt wordt door Staatsbosbeheer, de Rijksdienst voor Cultuur Erfgoed en de provincie Limburg. Voor dat onderdeel is via de investeringsagenda weer een beroep gedaan op cofinanciering bij de provincie. Verder zijn we momenteel samen met een conservator van het Limburgs Museum aan de slag om het verhaal voor de beleving op te stellen en blijven we met het Limburgs Museum in overleg over nauwe samenwerking. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Ook zijn we met verschillende cultuurfondsen mogelijkheden aan het verkennen op het gebied van financiële ondersteuning.
- De voorbereidingen voor het fietspad bij de Zelderse Driessen zijn weer opgepakt en gesprekken met de verschillende stakeholders vinden plaats. Ook zijn de subsidiemogelijkheden voor het fietspad onderzocht, onder andere met de Euregio. Een projectplanning is in de maak.
- Vanuit het regionale Actieprogramma Vrijetijdseconomie zijn onder andere verdere stappen gezet om te komen tot een regionaal TOP (toeristisch overstappunt) netwerk, waarbij in Gennep mogelijk 2 nieuw te realiseren TOP's deel uit moeten gaan maken van dit netwerk. Daarnaast is er een herijking gedaan van het actieprogramma om de resultaten van de afgelopen jaren op te halen, nieuwe ontwikkelingen en kansen te identificeren en vanuit daar de eerder gestelde doelen al dan niet te heroverwegen. Ook is er een communicatieplan opgesteld om meer over het programma en de projecten te delen. Om zo ondernemers en andere stakeholders aan te laten haken. Vanuit actielijn 2, dagrecreatie, is een programmamanager aangesteld die ondernemers in de regio moet ondersteunen en projecten gaat aanjagen.
- We blijven in contact met toeristische ondernemers en ondersteunen nieuwe ondernemers bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven.
- Ondernemers raken steeds meer betrokken bij VisitGennep en via de BIZ wordt ook gebruik gemaakt van de website middels een nieuwsrubriek. Ook wordt de evenementenkalender steeds meer gebruikt door organisaties. In 2022 had de website ruim 33.000 bezoeken, een stijging van ongeveer 40% ten opzichte van 2021. Daarnaast hebben de inspanningen van de ondernemers op sociale media al voor ruim 3.000 extra bezoeken gezorgd.
- We zijn betrokken bij het project Lob van Gennep om te zorgen voor de toeristisch-recreatieve meerwaarde. Focus ligt daarbij onder andere op het beleefbaar maken van cultuurhistorie op verschillende plekken en het versterken van routestructuren, bijvoorbeeld rondom het Genneper Huys en in het Niersdal.
- In de BIZ werkgroep Verhaal van Gennep ondersteunen we de ondernemers met de verschillende initiatieven. De trekkersrol ligt bij de BIZ en wij faciliteren waar mogelijk. Afgelopen zomer zijn de Groeters weer actief geweest en zijn er weer gratis stadswandelingen aangeboden aan gasten van Center Parcs en sinds dit jaar ook daarbuiten. Ook tijdens de herfstvakantie is dit aangeboden.
- De Simac Ladies Tour heeft weer plaatsgevonden. Het was een drukbezochte dag met veel aandacht en mooie beelden van onze regio op tv en sociale media. Ook zijn er eerste plannen gemaakt hoe we ons nog meer kunnen profileren als Gennep wielergemeente. Daarnaast is er een start gemaakt met de verkenning om te komen tot nieuwe MTB-routes en bestaande routes in onze buurgemeenten aan elkaar te verbinden.
- Binnen Dynamic Borders is invulling gegeven aan een vervolg van de euregionale samenwerking samen met de aangesloten gemeenten, onder de noemer Regio CLIP. Binnen de samenwerking Regiovisie BGMM is het plan van aanpak Maasheggen gereed en is een projectleider aangesteld. Daarnaast wordt samen met de cultuurhistorische verenigingen invulling gegeven aan vensterbankmusea en een kunstroute door de 3 gemeenten. Ook is een eerste aanzet gedaan voor het uitvoeringsprogramma voor de komende jaren.
- Waar nodig en mogelijk pakken we de fiets- en wandelinfrastructuur doorlopend aan, om er voor te zorgen dat het er voor de inwoner en toerist altijd goed bij ligt. Daarbij zijn de voorbereidingen getroffen om vanaf 2023 het beheer en onderhoud van het wandel- en ruiternetwerk te beleggen bij Buitenwerk. Zodat er structureel controle plaatsvindt van alle routes.