Taakveld 6.6 Maatwerkvoorzieningen (WMO) Portefeuillehouder: F. Pubben |
---|
Wat wilden we bereiken?
- Inwoners kunnen zo lang mogelijk meedoen aan de samenleving en elkaar ontmoeten.
- De inzet van collectieve voorzieningen beperkt het aantal inwoners dat een beroep doet op individuele voorzieningen.
Wat zouden we er voor doen?
- We zetten casusregie selectief in, met gerichte extra aandacht voor complexe zorgvragen van 18+ers.
- We versterken de samenwerking met ketenpartners voor (vroeg-) signalering. Hierbij nemen we uiteraard de privacy kaders in acht.
- We hanteren het leefzorgplan ook voor het inzetten van algemene en collectieve voorzieningen en betrekken daarin ook Positieve Gezondheid.
- We onderzoeken of en hoe investeringen in preventie kunnen worden bekostigd uit de daardoor elders gerealiseerde besparingen op zorg en ondersteuning binnen het sociaal domein.
- We gaan door met de acties om betrokkenheid en (h)erkenning van mantelzorg uit te bouwen en te borgen.
Wat hebben we gerealiseerd?
- We hebben regionaal een aanpak ontwikkeld om casusregie uniform uit te voeren. Hiervoor is, zoals in het OMO beleid genoemd, een kwalitatief goed regievoeringssysteem nodig. De eerste oriëntering bij een aantal aanbieders heeft plaatsgevonden. Het streven is om in 2023 een aanbieder te selecteren.
- We hebben in Gennep sinds een aantal jaar een structureel overleg georganiseerd voor mensen met complexe vragen in de leeftijd van 0 tot 100 jaar. Samen met de ketenpartners (ondersteuning, veiligheid, zorg en wonen) is een nieuw samenwerkingsconvenant met werkproces opgesteld en vastgesteld. Hierdoor zijn rollen en taken duidelijker wat de samenwerking bevordert.
- Het leefzorgplan is vernieuwd en hanteerbaarder voor inwoners, partners en gemeente. In het leefzorgplan en vraagverheldering wordt specifiek de mogelijkheid van het voorliggend veld onderzocht. De basisbegrippen van Positieve Gezondheid zijn meegenomen in het nieuwe leefzorgplan. Wij zien het afgelopen jaar een stijging van het aantal aanvragen voor hulpmiddelen. Dit komt onder meer doordat mensen langer zelfstandig blijven wonen en vanwege hun complexere fysieke beperkingen hulpmiddelen nodig hebben.
- We hebben een aantal trajecten lopen en/of onderzocht waarvan we maatschappelijk rendement kunnen behalen waardoor individueel maatwerk afneemt. Voorbeelden zijn het wijkleerbedrijf (informele hulp in de wijk) evenals de gesprekken om te komen tot een open inloop en dagopvang in Gennep voor een bredere doelgroep. Het wijkleerbedrijf is gestart, maar het is nog te vroeg om het maatschappelijk rendement vast te stellen. Het organiseren van andere collectieve vrij toegankelijke voorzieningen zoals de open inloop krijgt in 2023 zijn vervolg.
- We hebben dit jaar een goed bezochte mantelzorgmarkt georganiseerd.
Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen
Omnibuzz
Voor de uitvoering van het doelgroepenvervoer neemt de gemeente Gennep deel aan de gemeenschappelijke regeling Omnibuzz.