Taakveld 6.4 Begeleide participatie Portefeuillehouder: J. van Hulsteijn |
---|
Wat wilden we bereiken?
- We zorgen voor passende vormen van beschut, begeleid en gesubsidieerd werk zodat inwoners met een beperking en inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt volwaardig kunnen deelnemen aan het arbeidsproces.
- Waar werk niet mogelijk is, organiseren we de toegang tot passende dagbesteding.
Wat zouden we er voor doen?
- We bieden alle inwoners uit de banenafspraak (met een arbeidsbeperking) via het arbeidsontwikkelbedrijf INTOS ondersteuning bij het vinden van werk. Er is een dekkend aanbod voor iedere inwoner.
- We hebben een spectrum van op elkaar aansluitende en afgestemde dienstverlening en ondersteuning. Hierbinnen kan iedereen zonder administratieve drempels een passend aanbod op maat krijgen en doorgroeien (of tijdelijk een stapje terugdoen als dat nodig is). HIermee voldoen we aan het landelijk programma 'Simpel Switchen'.
- Binnen deze aanpak richten wij een nieuw Wijkleerbedrijf in de Zorg op. Hierbij bieden wij de gelegenheid om op een instapniveau in de zorg te beginnen. We zorgen voor scholing en openen perspectief op doorstroom om krapte op de arbeidsmarkt in de zorg te helpen oplossen.
- We ontwikkelen het Wijkleerbedrijf samen met de woningcorporaties. Deze kunnen daarmee extra ondersteuning geven in kwetsbare woonsituaties. We zoeken in regionaal verband ook de aansluiting met zorgverzekeraars die tekorten aan zorgpersoneel willen voorkomen.
Wat hebben we gerealiseerd?
- Inwoners uit de doelgroep Banenafspraak zijn benaderd met de vraag of zij behoefte hebben aan ondersteuning bij het vinden van werk. Indien nodig vindt er een verwijzing plaats naar INTOS.
- Aan inwoners met een bijstands(gerelateerde)uitkering wordt door INTOS een ondersteuningsaanbod gedaan. De uitstroom naar werk en het aantal parttime werkenden met een bijstandsuitkering is in de gemeente Gennep relatief hoog t.o.v. de landelijke benchmark. De meeste inwoners gaan werken in de retail, logistiek, horeca, toerisme en zorg. In 2022 zijn de werkafspraken en -processen met betrekking tot de dienstverlening van INTOS geëvalueerd en waar nodig herzien.
- In 2022 is er uitvoering gegeven aan het besluit om de Intergemeentelijke Werkvoorziening Gennep, Mook & Middelaar (IWGM) per 1 januari 2023 op te heffen. Dit dossier is met grote voortvarendheid en zorg opgepakt om de deadline te halen. We maakten daarbij gericht gebruik van externe advisering. Belangrijk waren ook de goede samenwerking met Mook & Middelaar en het management van INTOS. En niet in de laatste plaats de bereidheid vanuit de ambtelijke organisatie om onder hoge druk veel inzet te leveren.
- Het Wijkleerbedrijf is opgericht en een eerste groep kandidaten is gestart met trainingen en stages. De eerste kandidaat heeft de opleiding succesvol afgerond.
- Vanaf eind 2022 zijn de voorbereidingen gestart om de uitvoering van de Wsw, beschut en reintegratie te versterken. Op basis van deze voorbereiding wordt in 2023 in samenspraak met onze ketenpartners een aantal pilots gestart.
Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen
Intergemeentelijke Werkvoorziening Gennep, Mook en Middelaar (IWGM)
Op een bedrijfsmatig verantwoorde wijze door de Stichting INTOS laten uitvoeren van taken van en voor de deelnemende gemeenten op het terrein van de gesubsidieerde en ongesubsidieerde arbeid. In december 2021 hebben de colleges van beide gemeenten het beginselbesluit genomen om IWGM te ontbinden. De gemeenteraden hebben hiervoor toestemming gegeven. Per 1 januari 2023 is de IWGM ontbonden. De financiële afwikkeling wordt in 2023 afgerond.